Máte rádi vůni vanilky, vanilkovou zmrzlinu, pudink či rohlíčky? Víte ale, jak vypadá a pěstuje se pravá vanilka? Jedna z nejlepších, tzv. bourbonská, se pěstuje na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Odhalte její tajemství a zajímavý příběh během návštěvy tohoto úžasného místa, navštivte plantáže La Vanilleraie na východním pobřeží ostrova. Teplé a vlhké tropické podnebí, stín lesa, lásku a trpělivost výrobců - to vynikající vanilka potřebuje.
Aromatické koření je původem z Mexika, znali ho již Toltékové a Aztékové. Používá se více než 2 000 let. Jedná se o tobolku některých druhů orchidejí. Do Evropy se poprvé dostalo v polovině 16. století.
Vanilovník na Réunion dovezli z Mexika na začátku 19. století, ale pěstování bylo zpočátku neúspěšné. Na ostrově nežije druh mexických včel, který květy opyluje a umožní vývoj vanilkové tobolky. Milovníky vanilky zachránil 12letý otrok Edmond Albius. V roce 1841 přišel na techniku ručního opylování, která se používá dodnes. Réunion se stává na konci 19. století světovým producentem vanilky, vyváží až 200 tun koření.
Rostliny na plantážích poprvé vykvetou ve 3 letech, dožívají se 12 i více let. Kvetou řádově jen hodiny, kdy je potřeba provést ruční opylení. Zkušení pěstitelé zvládají 1 000 -1 500 květů denně během 3 měsíců květu (říjen - prosinec). Tobolka dosahuje své velikosti asi 2 měsíce po opylení, potřebuje ale 9 měsíců k dosažení zralosti. Pro zachování chuti i aroma se tobolky sklízí nedozrálé, před puknutím. Sběr začíná v červnu a končí v polovině října. Následuje jejich zpracování metodou vynalezenou v 19. století. Do 48 hodin po sběru se tobolky ponoří na 3 minuty do vody o teplotě 65°C, poté se na 24 hodin umístí do látkou zakrytých dřevěných krabiček. Během “pocení” tobolky dostávají krásnou čokoládovou barvu. Pak se suší - první intenzivní sušení na slunci po dobu asi 10 dnů, pak 2-3 měsíce ve stínu. Pravidelně se kontrolují. V průběhu fermentace a sušení ztrácejí až 75% své původní hmotnosti. Vysušené tobolky minimálně dalších 12 měsíců zrají v boxech, rozvíjí se jejich vůně. Dva roky uplynou mezi sklizní a prodejem. Až pak se mohou expedovat v kovových či skleněných uzavřených nádobách pro zachování všech vynikajících vlastností a použít v potravinářském průmyslu, v kuchyni nejen do sladkých jídel, ale i řady nápojů. Víte, že největším odběratelem vanilky je Coca-Cola a Pepsi-Cola?
Teď už se asi nedivíte, že vanilka patří mezi nejdražší přírodní koření na světě.
Zdroj: Petra Jančičková, Heros Travel