Vybírání palivových příplatků by mělo skončit na všech linkách

Vybírání palivového příplatku, jako dalšího poplatku (taxy) k ceně letenky, zavedly klasické letecké společnosti postupně od roku 2004 se zdůvodněním, že světové ceny ropy vzrostly natolik, že letecké společnosti si na přechodnou dobu musejí kompenzovat mimořádně vysoké náklady na letecké pohonné hmoty příplatkem, který však zruší, pokud se světové ceny ropy sníží a stabilizují se.

Postupem doby se tento příplatek, který v současné době převyšuje tarifní ceny letenek, stal nedílnou součástí výnosů leteckých společností, které si suverénně začaly tento příplatek ponechávat i pokud cestující na let vůbec nenastoupil, a tudíž letecká společnost žádné palivo na něj nespotřebovala. Navíc zavedení příplatku za palivo nese jednoznačně znaky kartelového chování leteckých společností, sdružených v organizaci IATA, které bez výjimky tento příplatek zavedly.

V současné době, kdy je světová cena ropy na minimu od roku 2003, je na čase, aby se letecké společnosti konečně rozloučily s touto praktikou uvádějící v omyl jak klienta, tak i prodejce letenek, a vrátili se k transparentní cenotvorbě.

IATA sekce Asociace cestovních kanceláří ČR, která sdružuje rozhodující prodejce letenek na našem trhu, vyzývá letecké dopravce v České republice, aby palivový příplatek co nejdříve zrušili, a to na všech svých linkách, včetně dálkových tratí.