Tisková zpráva Představenstva ACK ČR – reakce na článek na serveru idnes.cz

ACK ČR touto cestou reaguje na článek „Češi stále častěji vyrážejí na dovolenou bez cestovky, ušetří tisíce“, uveřejněný na serveru idnes.cz dne 05.05.2012, autor Jan Sůra, celé znění článku.

Pan redaktor Sůra otevřel zajímavé a lákavě znějící téma, které je však nutné dotáhnout do konce. Značná část článku zdánlivě nabádá cestující k tomu, aby si svoji dovolenou zařizovali sami bez cestovních kanceláří s tím, že údajně ušetří až polovinu ceny zájezdu. Citujeme z uvedeného článku -„Když minulý týden řešila Kateřina Pavlíková z Liberce s manželem svou červnovou dovolenou v Řecku, u české cestovky našli nejlevnější zájezd za zhruba devět tisíc korun. Na Krétu nakonec letí v červnu za poloviční cenu – z polské Wroclavi, kam dojedou za dvě a půl hodiny autem. Sami si našli letenku a přes internet hotel“. V posledním odstavci pak upozorňuje velmi stručně na záludnosti spojené s takovýmito počty, ale bez jejich konkretizace. ACK ČR proto pokládá za nutné doplnit konkrétní rozklad tak, aby si čtenáři mohli udělat ucelený obrázek.

Pan redaktor Sůra tedy uvádí, že rodina cestující z polské Wroclawi utratí za zájezd cca 4 500,-Kč na osobu. Provedeme-li rozklad ceny, tak dojdeme k tomuto výsledku:

1).   Zmiňovaná letenka z Wroclawi na Krétu (letiště Chania, časy letů jsou u low-cost tradičně noční, návrat těsně před půlnocí...) vychází na cenu začínající na cca 1 900,-kč. Tato cena, jak je to již u low-cost dopravců obvyklé, dále nezahrnuje žádné zavazadlo (a to dokonce ani kabinové příruční zavazadlo, bez kterého se cestující na týdenní dovolené samozřejmě neobejdou a za které je účtován významný příplatek), dále žádné pojištění a dokonce ani poplatek za použití kreditní karty nutné k dokončení rezervace. Cena letenky se tak vyšplhá mnohem výše.

2).   Pokud bychom přesto náklady na letenku zaokrouhlili na 2 000,-Kč (budou ale reálně rozhodně vyšší), pak nám na 7-mi denní pobyt na místě zůstává 2 500,-Kč na osobu. Za tuto částku by si měl klient pořídit:

- hotelové ubytování na 7 nocí

- srovnatelné stravování s nabídkou CK (většinou alespoň polopenze)

- několik desítek kilometrů dlouhý transfer z a na letiště

- alespoň základní cestovní pojištění

Pokud bychom tedy zhruba počítali 600,-Kč za osobu a transfer (což je velmi optimistická varianta...), alespoň 200 Kč na základní pojištění, zůstává nám 1 700,-Kč na 7 nocí se srovnatelným stravováním, tedy polopenzí. Jedná se tedy přibližně o 243,-Kč na den za ubytování a dvě jídla...

Dále je třeba započítat individuální dopravu na letiště do Wroclawi a zpět, která přijde na minimálně 1 500,-kč za benzín + parkovné na letišti.

Z výše uvedených výpočtů je patrné, že uvedená cena je zcela nereálná; za 243,-Kč na den slušné ubytování a polopenzi na místě jistě nekoupíte. V současné době nikdo neví, jakým směrem se budou ceny v Řecku ubírat – zatímco zákazník cestovní kanceláře má jistotu, že služby zahrnuté v ceně zájezdu obdrží v každém případě.

V posledních letech se na českém trhu dlouhodobě etablovalo množství cestovních kanceláří, které nabízí kvalitní služby, a to často za až překvapivě výhodné ceny. Cestovní kancelář má podle zákona 159/1999 Sb. vůči zákazníkům mnoho povinností, připomeňme si alespoň některé výhody cestování s CK:

- mnohokrát probírané Pojištění CK proti úpadku zajišťuje klientům návratnost jejich investic v případě krachu CK. Jak ukázali některé případy z minulosti, toto pojištění je účinné.

- cestovní kancelář garantuje cestovní smlouvou důležité atributy dovolené – letenku, odletové místo a trasu, ubytování specifikované cestovní smlouvou, transfery z a na letiště, dohodnuté stravování (často populární all inclusive v ceně)

- mnoho cestovních kanceláří jde nad rámec svých povinností a nabízí rovněž rozšířené pojištění, parkování na letišti, služby delegáta, výlety a další služby, které ocení nejen jazykově nevybavení klienti

- cestovní kancelář zpravidla informuje zákazníky o jejich pasových povinnostech (víte například o nových podmínkách nutnosti vlastního pasu pro děti?), o místních zvyklostech v daných zemích, povinném očkování atd....

- významnou devízou cestovních kanceláří jsou jejich znalosti místních destinací – jednotlivých zemí, hotelů atd....Pryč je doba, kdy zaměstnanci na přepážce CK vybírali s klienty zájezdy jen z katalogu – drtivá většina z nich má s cestováním vlastní rozsáhlé zkušenosti, účastní se tzv. inspekčních cest po jednotlivýchhotelech a měla by tak zákazníkům osobně doporučit to nejlepší pro každého z nich. Někdo hledá klid, někdo zábavu pro děti, jiný šnorchlování... Pouze z fotografií hotelů je možno poznat čím dál tím méně....i nekvalitní hotel je dnes schopen vytvořit pěkné webové stránky a umístit na ně krásné fotografie...realita je však často zcela jiná

- za možná nejdůležitější považujeme skutečnost, že klient CK má na základě uzavřené Cestovní smlouvy zakoupené služby garantované a tedy je skutečně dostane a to za původní cenu, kterou při zakoupení zájezdu zaplatil . Naopak individuelně cestující klient se může setkat s tím, že ve vysněné destinaci může zdražit benzín, potraviny, nebo dokonce samotné ubytování oproti původnímu předpokladu se kterým na dovolenou jel

Doporučujeme klientům najít si svého zkušeného cestovního konzultanta či kvalitní CK a předejít tak  nepříjemným překvapením na místě. Bezesporu budou i v budoucnu převažovat klienti, kteří raději než cestovaní na vlastní pěst využijí služeb cestovní kanceláře (na stavbu domu  si raději vezmou architekta, nebo místo kuchtění doma zajdou do dobré restaurace a opravu auta svěří servisu atd...). Otázkou zůstává, zda ti, kteří cestují na vlastni pest opravdu ušetří (viz. například skryté poplatky a vícenáklady u low-cost letenek) a zda nad výběrem dovolené či samostatné letenky a ubytování nestráví zbytečně desítky hodin.

Dovolená je dobou, kterou si všichni chceme maximálně užít. Měli bychom jejímu výběru věnovat mimořádnou pozornost a pokud destinaci sami dobře neznáme, spolehnout se na odborníky. Cena by měla být pouze jedním, ne však jediným kritériem výběru....

Představenstvo ACK ČR

Asociace cestovních kanceláří ČR