Prohlášení ACK ČR ke sdělení krachycestovek.cz

Prohlášení ACK ČR ke sdělení krachycestovek.cz

Server Krachycestovek.cz minulý týden rozpoutal mediální bitvu proti CA Bohemia Travel System ohledně neoprávněného prodeje zájezdů a proti ACK ČR, kde je tato CA členem.

Je pravdou, že společnost Bohemia Travel System s.r.o., která je členem ACK ČR a používá obchodní značku Euro Touch, uvedla před časem neoprávněně svůj vlastní produkt na slevomatu www.kuponplus.cz. Několik dnů po zveřejnění jsme byli upozorněni, že k takovému pochybení došlo a projednali jsme se svým členem okamžité stažení této nabídky ze slevomatu a z nabídky na webu. Zároveň jsme požádali svého člena o to, aby buď přestal vlastní produkt prodávat konečnému spotřebiteli, nebo aby se legalizoval jako cestovní kancelář.

Bohemia Travel System s.r.o. nabídku zájezdů stáhl a zároveň přistoupil na druhou možnost. Nyní probíhá proces jeho legalizace jako cestovní kanceláře. Alespoň takto jsme o tom byli informováni.

Na rozdíl od webu krachycestovek.cz žijeme ze své práce a ne ze skandalizování oboru cestovního ruchu. Nehledáme v historii internetu, ale reagujeme na reálný život. Nabídka, o kterou se opírá „záslužná“ aktivita webu krachycestovek.cz, je nabídka neaktuální a nikdo si podle ní nemůže koupit ani slevový kupón, ani zájezd. To samozřejmě lidé z tohoto webu vědí, ale proč nevyužít jakoukoliv možnost k útoku na ACK ČR. Rovněž tvrzení o dlouhodobém prodeji zájezdů opírající se o děkovné recenze ruských klientů není právě relevantní, protože koupil-li si dotyčný klient zájezd z Ruska, mohla být koupě realizována ruským subjektem v souladu s ruskými zákony.

Dlouhodobě kritizujeme činnost tohoto webu, protože byl úzce napojen na pojišťovnu Generali a činnost webu poškozovala nejen obor cestovního ruchu, ale i klienty zkrachovalých cestovních kanceláří, kteří tímto webem byli zrazováni od soudního vymáhání peněz na Generali. Dnes jsou již tři kladná soudní rozhodnutí proti Generali a ukazuje se, že pravdu měla ACK ČR a ne placený web krachycestovek.cz, který se tváří jako neutrální, lidem pomáhající web.

Jan Papež
místopředseda ACK ČR pro vnější vztahy a tiskový mluvčí