Prodej lyžařských zájezdů je v plném proudu

Prodej lyžařských zájezdů je v plném proudu. Oproti předchozím rokům se prodej sice zvyšuje pouze o 1,5 – 2 procenta, ale klienti objednávají zimní pobyty daleko dříve. Zajistí si tak nejen nejširší výběr zájezdů, ale mohou využít i početné množství slev a kombinací balíčků.

Celkový zájem lyžařů o dovolenou se v podstatě nemění. Zatímco prodej zimních pobytů v Rakousku je podobný jako v loňské sezoně, poptávka po Itálii vzrostla o téměř 10 procent. Největším „tahákem“ je zde oblast Dolomit. Naopak největší pokles zájmu zaznamenávají lyžařská střediska ve Švýcarsku. Může za to nejenom mírné zdražení nabízených služeb, ale zejména strmý nárůst kurzu švýcarského franku, který se za poslední 2 roky zvýšil o více než 20 procent.

„Zaznamenáváme větší zájem o lyžařské pobyty ze strany rodin s dětmi,“ uvádí Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky a doplňuje: „právě nyní je totiž ideální čas na objednávku výhodných pobytů na horách v době jarních prázdnin. Některá lyžařská střediska mají na toto období již zcela vyprodáno.“

Stále populárnější jsou skiopeningy a skifree týdny. Jedná se o okrajové termíny na začátku prosince a na začátku dubna. Během těchto termínů lákají lyžařská střediska na výhodné ceny skipasů a další doplňkové slevy. Jsou to nejen rakouská střediska jako je Pitztal, Stubai, Bad Kleinkirchheim, kde mají děti určité zvýhodnění, například skipasy zdarma v doprovodu rodiče do 10 let a další slevy pro děti, ale třeba novinkou pro tuto sezonu je Kals-Matrei, kde platí dětský skipas až do 18 let. Ale také italská střediska poskytují výhody, např. pro každého 1 den lyžování zdarma, nebo pokud cestují děti s rodiči, lze získat celý pobyt pro děti zdarma. Nejpopulárnější je zde oblast Dolomiti – střediska Arabba nebo Val Gardena. Zde je již v současné době téměř nemožné získat čtyřlůžkový pokoj na zimní sezonu.

Stále populárnější se stává kombinace lyžování a termálních lázní. Například u rakouských středisek Bad Kleinkirchheim a Gasteinertal zaznamenaly cestovní kanceláře více než 80 procentní nárůst poptávky.

„Jsme rádi, že se na zimní lyžařskou dovolenou vydávají celé rodiny a není to jako kdysi, kdy děti v rámci jarních prázdnin cestovaly na tábory samotné, a také nás těší, že se komfort nabízených služeb stále rozšiřuje,“ komentuje rozvoj zájmu o lyžařské pobyty rodin Viliam Sivek.

Zájem ovšem není jenom o zahraničí, také české hory se mohou těšit na příliv lyžařů. Nejvíce populární zůstávají Krkonoše, Jizerské a Krušné hory a na jihu Čech pak Šumava. V moravském regionu se nejvíce zájemců očekává v Jeseníkách a Beskydech.

„Výhodou pro klienta cestovní kanceláře je i při pobytu v České republice možnost získání atraktivního balíčku, který zahrnuje nejen pobyt a permanentku, ale také doplňkové služby jako je právě wellness nebo večerní animační programy,“ uzavírá komentář Sivek.

Podle průzkumu, který provedla asociace, vyplývá, že na hory se v letošní zimě chystá téměř 80 procent Čechů. Polovina z nich plánuje dokonce i delší pobyt než jenom víkend či prodloužený víkend a nejvíce frekventované budou termíny jarních prázdnin. Překvapující je vzrůstající zájem seniorů o pobyty na horách, a to zejména ve spojení s lázeňskými službami.

Z 15ti procent Čechů, kteří se na hory letos nevydají, se 1/3 naopak chystá do nějaké exotické destinace a hodlá si tak i v zimě užít krásného letního počasí. Zdroj: ACK ČR

COT Business