Případný odchod Řecka z eurozóny neovlivní turistiku

Případný bankrot veřejných financí a vystoupení Řecka z EU či eurozóny, v krátkodobém horizontu nijak neovlivní tamní turistický ruch.

„Vzhledem k závislosti řecké ekonomiky na turismu lze téměř s jistotou vyloučit jakékoli turbulence během letní sezony 2015, která je již v plném proudu.“ konstatuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež.

Ani v této době se čeští turisté v Řecku se žádnými známkami makroekonomických problémů nesetkají. Tamní hoteliéři a podnikatelé ve službách vědí, že období od května od října rozhoduje o jejich příjmech za letošní rok. Chtějí vytvořit zisk a proto nabízejí maximum služeb.

Řecko patří dlouhodobě k nejpopulárnějším letním destinacím a řadu let se s pouze velmi drobnými výkyvy pohybuje na úrovni 300 000 českých návštěvníků. Počty prodaných zájezdů do Řecka navíc letos mírně stoupají.

„Nejpopulárnější jsou mezi českými turisty řecké ostrovy Rhodos, Kos a Kréta,“ uvádí tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch a doplňuje: „Drtivá většina našich klientů létá do Řecka se stravováním all inclusive. Přestože řecké taverny často lákají k polednímu i večernímu posezení, většina Čechů chce mít pod kontrolou celkovou cenu zájezdu a nechtějí už na místě příliš počítat, jak bohaté večeře si mohou dovolit. Do řeckých restaurací pak chodí spíše jen na víno, ouzo nebo dobré olivy.“

V nabídkách zájezdů se u cestovních kanceláří objevují nejvíce 7mi nebo 11ti denní letecké zájezdy. Průměrná délka pobytu se z necelých 9ti dnů v roce 2013 zvýšila na téměř 10 dní v loňském roce.

Jan Papež, místopředseda ACK ČR

Dovolená a Region, Lázeňství 2017