Přestaneme v krizi cestovat ? Průzkum jasně říká, že ne !

Právě ukončený průzkum Asociace cestovních kanceláří České republiky jasně ukázal, že ani v době krize si Češi nehodlají odpustit svoji hlavní dovolenou. Relaxace je přece pro nás všechny potřebná.

Průzkum probíhal v době od konce ledna do poloviny března roku 2009 a jasně ukázal, že i v době krize je pro Čechy jedna velká dovolená jasnou prioritou. Pouze 8 procent dotazovaných se letos na dovolenou nechystá, neboť má obavy z krize nebo je již krizí postiženo a v současné době si dovolenou nemůže dovolit. V této skupině jsou především osoby nad 50 let věku a také rodiny.

Ostatních 92 procent dotázaných se na dovolenou chystá, a to i přestože o krizi vědí a v některých případech její dopady také osobně pociťují. Všichni se shodují, že jednou za rok je delší odpočinek potřebný a délku této hlavní dovolené respondenti plánují na více než 8 dní.

Z těch, kteří se na dovolenou chystají, je nejméně početná skupina, která do dovolené bude investovat méně financí než loni. Z těchto 17 procent navíc plných 10 procent uvádí, že cíl jejich dovolené bude Česká republiky. Zbytek mění luxusnější destinace za ty méně luxusní, ale finančně dostupnější.

Skupina 44 procent dotázaných, z níž tvoří 78 procent rodiny, hodlá stejně jako vloni využít cestovní kanceláře pro nákup ubytování nebo programů a dopravu si zajistí sama nebo si prostřednictvím cestovních kanceláří koupí svůj obvyklý letecký zájezd. U vlastní dopravy je nejvíce uváděným cílem  Chorvatsko a sever Itálie, u letecké dopravy Řecko a řecké ostrovy, Kypr, jih Itálie a Španělsko, a z těch exotičtějších Tunisko a Egypt.

Překvapením se pro „milovníky" krize může stát zjištění, že 31 procent lidí hodlá za svoji dovolenou utratit dokonce více než v předchozím roce, kdy ještě krize v hlavní turistické sezoně neexistovala. V této kategorii se nachází nejvíce svobodných a mladých osob do 30ti let věku. Z uváděných destinací jasně vedou exotické země, přičemž 65 procent dotázaných se chystá do jiné země nebo jiného místa než v loňském roce.
Zdroj ACK ČR