Neoprávněné podnikání – riziko pro turisty i pořadatele

Prodej letních zájezdů je v plném proudu a stále více občanů si ověřuje, zda vybrali ten správný zájezd. V mnoha případech ani netuší, že právě jejich zájezd nepořádá řádně podnikající cestovní kancelář, ale pouze spolek, klub či zájmové sdružení. Rozeznat je od sebe není pro veřejnost mnohdy vůbec jednoduché.

V současné době, kdy prodej vrcholí, je již prodáno přes 65 procent zájezdů z letní nabídky. Cestovní kanceláře očekávaly stejný prodej jako v loňském roce, proto nasmlouvaly přibližně stejné množství kapacit. Aktuální poptávka je však o cca 2 procenta vyšší a lze tedy očekávat menší nabídku v rámci last minute. A jak si vybrat správně organizátora zájezdu a nenaletět?

„Rok od roku se ve větší míře objevují na trhu různé kluby, spolky nebo sdružení, které nabízí balíčky služeb – tedy zájezdy, aniž by pro to měly nějaké podnikatelské oprávnění,“ konstatuje Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky.  Vzápětí doplňuje: „Zástupci těchto sdružení si mnohdy ani neuvědomují, že porušují zákon a zároveň, jako organizátoři, nesou velké riziko odpovědnosti.“

Zákon č. 159/1999 Sb. jasně definuje, že zájezdem se rozumí předem sestavená a za souhrnnou cenu nabízená kombinace alespoň dvou typů služeb, jako jsou doprava a ubytování nebo jiné služby cestovního ruchu s více než 20 procentním podílem na celkové ceně. Zájezd může organizovat pouze koncesovaná cestovní kancelář a zakoupit jej může spotřebitel buď přímo v cestovní kanceláři nebo zprostředkovaně v cestovní agentuře.

Na trhu se však pohybuje mnoho subjektů, které pořádají například letní pobyty u moře, kde obsahem nabídky je doprava autokarem, ubytování v místě a ještě nějaký wellness nebo cvičení. Tuto nabídku pak často naleznete v místním obchodě na nástěnce. „Cena může na první pohled vypadat lákavě, ale jakmile dojde k nějakému problému v zahraničí, je turista odkázán pouze sám na sebe,“ upozorňuje Viliam Sivek.

Zatímco cestovní kancelář dopředu podá informace ohledně vízových povinností, cestovní medicíny a doporučeného zdravotního pojištění, neoprávněně podnikající subjekt tyto informace nemá k dispozici. V místě pobytu pak může být turista nemile překvapen, když po úrazu zjistí, že nemá dostatečnou výši zdravotního pojištění a stává se dlužníkem místních zdravotnických zařízení. Cestovní kancelář má navíc v místě pobytu svého delegáta, který je připraven turistům vždy asistovat.

Letos jsme ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj vydali Průvodce pro cesty, kde je jednoduchým způsobem popsáno, na co si dát pozor při výběru dovolené,“ sděluje předseda Viliam Sivek. „Velmi nás také mrzí, že neoprávněně podnikající subjekty zůstávají často mimo kontrolu úřadů a svojí činností tak připravují stát o nemalé peníze,“ uzavírá pohled na problematiku Viliam Sivek.