Lodní zájezdy jsou bezpečné

Lodní zájezdy jsou bezpečné

Stanovisko ACK k havárii lodi Costa Concordia

Asociace cestovních kanceláří velmi pečlivě sleduje případ havárie lodi Costa Concordia. Jde o velké neštěstí a ACK vyslovuje jménem všech členů  účast všem postiženým a dík všem, kteří se podíleli na záchraně a pomoci.

ACK nechce předbíhat výsledky vyšetřování. Nicméně ze všech již zjištěných skutečností je zřejmé, že šlo o fatální lidské selhání, nikoliv o selhání tohoto způsobu dopravy. Lodní zájezdy jsou jedním z nejbezpečnějších způsobů cestování. Pro tuto branži platí velmi přísné mezinárodní předpisy ohledně bezpečnostních aspektů, a to jak pokud jde o technické normy, tak i o pravidla týkající se školení posádek.

ACK je přesvědčena, že tato havárie přispěje k tomu, že lodní společnosti budou nyní věnovat tomuto aspektu mimořádně zvýšenou pozornost a budou zcela jistě pod ještě větším dohledem příslušných orgánů a kontrolních institucí v lodní dopravě.  Tragedie Costa Concordia nepochybně zvýší i osobní přístup a odpovědnost každého kapitána, každého důstojníka a člena lodní posádky, protože bude mít na paměti, kam až může zdánlivě drobné pochybení vést.  Takže paradoxně bude mít tato tragedie opačný výsledek – lodní cestování a především okružní plavby budou ještě mnohem bezpečnější, než byly doposud.

Jan Papež
místopředseda ACK ČR pro vnější vztahy a tiskový mluvčí