„Letní turistická sezona 2015“

„Letní turistická sezona 2015“
„Jak je ČR připravena na hokejové fanoušky?“

Připravenost ČR na návštěvníky hokejového MS

Již příští týden, 1. května 2015, bude v ČR zahájeno 79. mistrovství světa v ledním hokeji 2015. Souboje 16 týmů bude hostit Praha a Ostrava. Finálový zápas se uskuteční 17. května.

Organizátoři očekávají, že kvůli šampionátu přijede více než 600 000 diváků. Aktuálně je prodáno 68 procent = 495 tis. vstupenek. Z toho 68 % bylo prodáno českým fanouškům, 32 % připadá na zahraniční.

Do Prahy přijede největší počet fanoušků z Německa (6 %), Švýcarska (5 %), Rakouska (5%), Švédska (4%) a Lotyšska (3-4 %). V Ostravě bude největší nápor slovenských fanoušků (11 %), Finů (8 %) a Rusů (4%).

Uskuteční se také celá řada konferencí a setkání a také desítky výletů pro oficiální hosty – nejčastěji po staré Praze, do Kutné hory a Kostnice, do Plzně s prohlídkou pivovaru či výlet na Karlštejn a mnoho dalšího jak v okolí Prahy, tak v okolí Ostravy. Více na www.icehockey-2015.com.

Konání hokejového šampionátu se také výrazně odráží v obsazenosti pražských hotelů. Nejvyšší obsazenost registrujeme v období zahájení MS a jeho ukončení.  V běžných dnech šampionátu je stále ještě možné hotelovou kapacitu sehnat, nicméně kvůli vysokému zájmu jsou tyto možnosti velmi omezené a ceny jsou kvůli celosvětové poptávce výrazně vyšší.

Rozhodně se jedná o vyvrcholení turistické sezony, o akci světového významu. Věříme, že české kontrolní orgány vč. Policie ČR si velmi dobře uvědomují, jaký význam má pro naši republiku toto mistrovství a učiní vše pro to, aby těchto nepoctivých bylo co nejméně.

Jsme velmi rádi, že se podařilo odložit zavedení biometrických víz pro ruské občany. Opakovaně jsme apelovali na naše politické reprezentanty a zdůrazňovali v rámci řady profesních organizací, že to způsobí komplikace desítkám tisíc ruských fanoušků.

*** Ubytování národního týmu ČR: Hotel Selský Dvůr v pražské Hostivaři. Zajišťuje veškerý komfort v nově zrekonstruovaných prostorách. O stravování se bude starat Patrik Bečvář se svým kolektivem. Patrik Bečvář je vítěz soutěže Kuchař roku 2013/2014 a ve své bohaté praxi vařil mimo jiné pro americké prezidenty George Bushe či Baracka Obamu.

Jak probíhá jarní sezona 2015?

Češi využívají svátky 1. a 8. května ve velkém k návštěvě evropských metropolí (Paříž, Řím, Barcelona) i vzdálenějších měst (Istanbul). Začátek května je vrcholem sezony eurovíkendů.

V tyto dny začínají rovněž první odlety ke Středozemnímu moři: Řecko, Tunisko, Maroko.

Příjemné teploty celoročně nabízí Egypt, Kanárské ostrovy, Kapverdské ostrovy či Spojené arabské emiráty.

Jaká bude letní sezona 2015?

Letní sezona už pomalu začíná. Především páry a rodiny s předškolními dětmi jezdí k moři už v průběhu května a června, kdy jsou v destinacích příjemné teploty a mimosezonní ceny.

Předprodeje jsou v porovnání s loňským rokem o 15 procent vyšší. Lidé tedy opět více než v loňském roce kupovali zájezdy v předprodeji (a využívali slevy za včasný nákup, možnosti vybírat z nepřebraných zájezdů a dovolené pro děti zdarma).

Domníváme se, že k včasnému nákupu letos vedly klienty především 3 důvody:

1)      zkušenosti z loňské sezony, kdy bylo obtížnější sehnat typický produkt (4* hotel s all inclusive na pláži v konkrétním termínu) během letních prodejů na poslední chvíli.

2)      Obavy z postupného růstu cen kvůli oslabující koruně vůči dolaru a euru.

3)      V rámci předprodeje dokáží termín lépe sladit s partnerem a prosadit u zaměstnavatele.

Lze tedy zcela jistě říci, že bude omezenější nabídka na Last minute než v loňském roce. Celkově totiž očekáváme na trhu jen velmi mírný růst, CK nenavyšovaly příliš meziročně kapacity a vyšší předprodeje tedy mají za důsledek omezenější nabídku na poslední chvíli.

Nejprodávanějšími destinacemi pro leteckou dovolenou jsou Řecko, Turecko, Španělsko a Egypt (a v nich také bude nabídka na LM nejmenší). Pro dovolenou vlastní dopravou pak Chorvatsko a Itálie.

Roste také počet lidí, kteří kupují zájezdy s all inclusive stravováním (až 90 % procent leteckých zájezdů).

Dovolená a Region, Lázeňství 2017
Regiony České republiky 2017