Kanadská ambasáda šikanuje české turisty

Bez upozornění se mění termíny i poplatky

Spolupráce s kanadskou ambasádou ve Vídni je komplikovaná. Pravidla se mění a změny nejsou oznámené ani spolupracujícím cestovním kancelářím. Takové jsou smutné poznatky z těchto dnů představitelů několika cestovních kanceláří, kteří za své klienty vyřizují víza pro jejich turistické cesty do Kanady na kanadské ambasádě ve Vídni.

V současné době může žadatel podat žádost o vízum sám dvěma způsoby - poštou, pak mu ambasáda zašle zpět pas obyčejnou zásilkou (cenu 1EUR platí ambasáda). Tento proces trvá asi 10 dní od zaslání, na vyřízení má ambasáda 3 dny. Dost žadatelů však se obává, aby jejich pas šel obyčejnou poštou, proto volí variantu druhou - osobně. Tady garantují vyřízení jen jednoho víza na člověka ten den ve Vídni.

Ovšem majitelé cestovních kanceláří, kteří vyřizují víza za své klienty, se musejí nejdříve registrovat na ambasádě ve Vídni a absolvovat tam jejich školení. Následně CK musí určit tři osoby, které mohou žádosti klientů odvézt osobně do Vídně. Žádosti musejí být vyplněny na formuláři „v originále", tj. pouze v angličtině. CK si za tři pracovní dny nebo déle mohou žádosti vyzvednout opět osobně, vybavené ověřenou plnou mocí klienta, jinak platí stejné poplatky jako přímý žadatel.

Systém pro cestovní kanceláře měl startovat 17. srpna a do té doby kanadská ambasáda garantovala vyřízení žádostí v den podání. To vyhovovalo v případě urgentních žádostí. CK mohla poslat zástupce a její klienti mohli dostali víza týž den. „Dne 6. 8 . jsem dostal zprávu, že už to neplatí a je pouze garantováno, že bude vyřízena ten samý den jen jedna žádost žadatele, který se osobně dostaví a že odlišný systém pro CK začíná platit už od tohoto data," uvádí ing. Jan Kužel, obchodní ředitel CK America Tours, jednoho z nejvýznamnějších touroperátorů specializujících se na zájezdy do USA a Kanady. Kanceláři takové jednání způsobilo problém, protože už vybírala pasy od klientů pro zájezdy, které odlétají v týdnu od 17.8. a nestihlo by se podání přes cestovní kancelář, ačkoli termíny byly původně ambasádou garantovány!

Další problém zaznamenaly CK tento týden ve středu 12. srpna. Ambasáda totiž - bez předchozího upozornění - zvýšila poplatky o 5 EURO za žádost a nesdělila to ani zaregistrovaným cestovním kancelářím! Nyní tedy poplatky činí 50 EURO za single a 95 EUR pro multiple visa. CK tedy doplatí ze svého 5 EURO za každou už přijatou žádost jednotlivého klienta. Potíže však budou mít individuální cestovatelé, kteří už složili u ČSOB EURO 45 a jedou do Vídně pro vízum. Tam jim žádost nevezmou, protože vyžadují správnou sumu - 50 EURO na účetní položce z banky už v době příchodu žadatele!

Tak nyní podle čerstvých poznatků lidí z cestovního ruchu kanadský systém přidělování víz pro české turisty funguje. Pokud se dá o odlišném systému pro cestovní kanceláře, původně hlásaném, vůbec hovořit. CK mají stejné poplatky a vlastně i podmínky jako každý jednotlivec, do Vídně musí kvůli vízům pro jednu skupinu jet minimálně dvakrát, slibovaná usnadnění se tak scvrkla na jediné - mohou podávat žádosti v době, kdy na kanadské ambasádě ve Vídni není úřední doba pro individuální klienty.

Majákem pro českého turistu má být pak přehledný proces celé procedury (bez posledních nečekaných změn), „jasně popsaný" na webových stránkách ambasády , kde se po rozkrytí ukáže text pouze v angličtině.

Jan Papež
Asociace cestovních kanceláří ČR