Jak Češi cestovali o dovolených v roce 2014

Jak Češi cestovali o dovolených v roce 2014

Poměrně masivní oslabení kurzu koruny v listopadu 2013 se negativně odrazilo na cestách českých turistů do zahraničí. Profitoval z toho domácí cestovní ruch.

V roce 2014 uskutečnili obyvatelé České republiky celkem 11,178 miliónů rekreačních cest na 4 a více dnů, z toho 7,669 mil. v České republice a 3,509 mil. do zahraničí. Dovolených v zahraničí bylo tak o 5% méně než v roce 2013, zatímco těch domácích bylo o 8% víc než v roce 2013. V domácích cestách je ovšem velmi silný segment cest k příbuzným a známým – cca 1/3, o vlastních chatách ani nemluvě.

Služby cestovních kanceláří využily pro dovolenou v zahraničí v roce 2014 celkem 2 milióny, což je téměř stejně jako v roce 2013, z toho 14% zakoupilo jednu službu – např. ubytování v apartmánu s vlastní dopravou – a 86% si zakoupilo kompletní zájezd.

Kam dovolené do zahraničí směřovaly

Stálicí a jedničkou zůstává Chorvatsko, kam zamířilo 785.000 osob, následované Itálií s 553.000 cest. Na dalších místech se umístily sousední země Slovensko a Rakousko, kde se (podobně jako v Itálii uplatňují nejen letní, ale i zimní dovolené. Z čistě letních destinací následuje Řecko s téměř 300.000 dovolenkáři. Potom s velkým odstupem Egypt, který rychle dohání předchozí „hubená léta“, a po něm Španělsko a Turecko.

Skokanem roku je Maďarsko, kde se počet cest na 4 a více dnů zvýšil o 84%, hodně díky pobytům v termálních lázních. Stabilní pozici v první desítce si udržuje i Bulharsko.

Prodeje first minute v letošním roce naznačily, že letošní sezóna by mohla být zase jednou úspěšná.

Jan Papež
místopředseda ACK ČR pro vnější vztahy a tiskový mluvčí