Dohoda v Bruselu významně ovlivní nadcházející turistickou sezonu v Řecku

Praha 5. dubna 2016. Země Evropské unie sjednaly dohodu s Tureckem o relokaci migrantů. S platností od 4. dubna se budou všichni ilegální migranti převážet z řeckého území do Turecka.

„Dohoda má jistě velmi pozitivní dopad na řecký turismus. Rozhodnutí vítají zejména cestovní kanceláře, hoteliéři i čeští turisté. Výhodou je také sjednání před začátkem letní sezony,“ konstatuje tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky Michal Veber.

Výrazné snížení až zastavení přílivu uprchlíků na řecké ostrovy oproti loňskému roku významně ovlivní i prodeje zájezdů do této destinace. Očekávatelný bude zejména nárůst na ostrovech Kos a Rhodos, kterých se migrantská krize dotýkala.

O úspěchu jednání Turecka s EU vypovídá velmi dobrá situace na ostrově Kos. V tuto chvíli je dle tamních úřadů poslední pár desítek uprchlíků, kteří čekají na transport na pevninu, odkud budou odvezeni do Turecka. Další již několik dní nepřiplouvají. Češi se tedy mohou bez obav těšit na normální průběh své dovolené.

„Předpokládáme, že dohoda definitivně rozptýlí obavy českých turistů z některých řeckých ostrovů, a poptávka bude nakonec ještě vyšší než v loňském roce. Nejpopulárnější jsou mezi turisty řecké ostrovy Rhodos, Kos a Kréta. Očekáváme, že na těchto ostrovech proběhne dovolená standardním způsobem jako v předchozích letech.“ uvedla Simona Fischerová z cestovní kanceláře Fischer.

Řecko patří dlouhodobě k nejpopulárnějším letním destinacím a řadu let se pohybuje na úrovni 300 000 českých návštěvníků ročně.

„Uzavřená a dlouho očekávaná dohoda lídru zemí Evropské unie a Turecka pozitivně zapůsobí na turistiku do Řecka a na řecké ostrovy, které vždy byly a jsou mezi českými turisty velmi oblíbené a žádané. A to nejen díky čistému moři, pěkným plážím, krásné přírodě, bohaté historii, výtečné gastronomii a též kvůli bezpečí a jistotě, že zde prožijí turisté nezapomenutelnou dovolenou vhodnou pro všechny věkové skupiny," uzavírá Andrea Papadopulu z cestovní kanceláře VTT.

Michal Veber, tajemník ACK ČR
mob.: 608 217 271  michal.veber@ackcr.cz