Cestovní ruch i přes nepřízeň stále roste

Na základě zveřejňovaných statistik a vlastních výzkumů Asociace cestovních kanceláří České republiky konstatuje, že cestovní ruch i přes nepříznivé podmínky neklesá a v některých případech stále roste.

V příjezdovém cestovním ruchu i nadále pokračuje zvyšování počtů zahraničních turistů přijíždějících do České republiky. Dynamika je sice nižší než v loňském roce, ale i přesto došlo v I. čtvrtletí k růstu o 14,4 procent a ve II. čtvrtletí pak o 2,6 procent v porovnání s rokem 2011.

„Pokles turistů ze Španělska byl vcelku očekávaný,“ komentuje Viliam Sivek, předseda asociace. „Jako velmi perspektivní vidíme rozvíjející se vzdálené trhy, jakými jsou Čína, Spojené státy nebo Jižní Korea. Rovněž vítáme nárůst u ruských turistů,“ uvádí Sivek a vzápětí doplňuje: „Je škoda, že přetrvávající problémy při udělování víz pro turisty z Ukrajiny brzdí  jejich zvýšený zájem o cesty do České republiky.“

Největší pokles (17,2%) byl zaznamenán u turistů ze Španělska a druhou zemí se stala Francie s poklesem o téměř 9 procent. Nejvíce rostl počet ruských turistů (o 21,6%), kterých za první pololetí přijelo do České republiky 339 096 a dále ze Spojených států (o 18,3%), kterých za první pololetí přijelo do České republiky 154 937.

Z hlediska výjezdů Čechů do zahraničí byl začátek sezony ovlivněn přetrvávajícími problémy státního sektoru v Řecku a politickými nepokoji v Egyptě. Předseda Sivek však situaci komentuje: „Přesto nebudou součty prodeje zájezdů za letošní sezonu tak špatné, jak její úvod nasvědčoval.“

V porovnání s vývojem cest do zahraničí v letech 2010/2011 se stále na předním místě drží velmi oblíbené Chorvatsko, následované Slovenskem a Itálií. K top zemím se zájezdy s nejdelší délkou pobytu (cca 9 dní) patří již tradičně Egypt, Řecko a Turecko. Ceny zájezdů zůstávají v podstatě stejné i přesto, že se průměrných 11/12 pobytových dní nyní zkracuje na 7/8 denní zájezdy.

„V současné době máme čísla za hlavní letní sezonu a ta jsou vcelku pozitivní,“ vysvětluje Sivek. „Zatímco u tradičních destinací k poklesu v podstatě nedošlo, tak u zájezdů do Egypta nebo Řecka se pokles prodeje zájezdů udržel pod hranicí 7 procent. Některé cestovní kanceláře nám hlásí i více než 140 procentní nárůst Čechů, kteří letos letěli do Tuniska.“ Sivek ještě dodává: „Změnilo se chování klientů, kteří v daleko větší míře využívali výhod tzv. first minute, tedy včasných nákupů zájezdů, kdy cestovní kanceláře motivují klienty zajímavými slevami a spoustou výhod. Naopak zájezdů last minute bylo na trhu o poznání méně.“

„Sezona se bohužel neobešla bez krachů několika cestovních kanceláří, ale ve většině případů jsou již klienti z pojištění proti úpadku odškodňováni a několik set turistů bylo z dovolené domů bez problémů dopraveno také na náklady pojišťoven.“ uzavírá Sivek.

Dosud zkrachovalo 8 cestovních kanceláří, což v porovnání s ostatními zeměmi nevybočuje z evropského průměru. Doprava zpět z místa pobytu a nároky klientů jsou řádně plněny pojišťovnami.

Viliam S I V E K
, předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky

Zdroje: Asociace cestovních kanceláří České republiky
          Český statistický úřad
          Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism

Asociace cestovních kanceláří České republiky je nejstarším profesním sdružením svého druhu v České republice.