Cestovní kanceláře hlásí: „Prodeje jsou rekordní, destinace bezpečné!“

(Praha 24. června 2014) Na základě průzkumu Asociace cestovních kanceláří České republiky vyplývá, že nálada lidí se zlepšuje a počet prodaných zájezdů roste. Po rekordních předprodejích, tzv.First minute, kdy u některých destinací byl zaznamenán nárůst až o 30 procent, vykazuje i běžný prodej nárůst. Zájezdů last minute tak bude letos méně.

„Mezi nejoblíbenější letecké destinace patří Řecko, Turecko, Španělsko nebo Egypt,“ uvádí Jan Osúch, člen představenstva Asociace a doplňuje, „z těch dostupných pozemní dopravou je to pak Chorvatsko a Itálie.“

Člen představenstva Asociace Stanislav Zíma k tomu dodává: „Češi na svoje letní dovolené, kdy často cestují s dětmi, preferují destinace dosažitelné 2, maximálně 4 hodiny letu z České republiky. Velký návrat turistů zažívá již druhým rokem Tunisko včetně ostrovu Djerba. Ještě výraznější je tento trend v Německu, kde je Tunisko největším překvapením této letní sezóny.“

K tradičním středomořským „prázdninovým“ destinacím za poslední roky přibylo  Maroko a  Kapverdské ostrovy.

Délka zájezdů se postupně zkracuje na aktuálních 7 dní, přičemž u leteckých zájezdů je více než 80 procent prodáno se stravováním all inclusive. Je to dáno zejména tím, že klienti chtějí mít pod kontrolou celkovou cenu dovolené.

Místopředseda Asociace Jan Papež doporučuje koupi zájezdu neodkládat, protože nabídka se zužuje a ceny již více klesat nebudou, „Cestovní kanceláře již před sezónou optimalizovaly nabídku a nasmlouvaly si méně kapacit. Nyní v některých zemích realizují dokupy, ale to je již za vyšší ceny dané kurzem české koruny vůči euru.“

Nabídka last minute je tak letos vzhledem ke stejným leteckým kapacitám a lepším předprodejům oproti předchozím letům menší, někdy až o 15% a omezuje se na méně oblíbené kapacity. Zejména na internetu by turisté měli nabídkám last minute věnovat podrobnější pozornost. V některých případech vypadá totiž cena velmi lákavě, ale odlet je v podstatě druhý den, ubytování je v nižších kategoriích často bez stravy. Klienti jsou tak nuceni dělat kompromisní rozhodnutí.

„Těší mne, že ve všech oblíbených turistických destinacích je klid a Češi se tak nemusí obávat žádných bezpečnostních rizik během své dovolené,“ konstatuje Viliam Sivek, předseda Asociace. „I přesto je nezbytné si předem zkontrolovat, zda má turista pro některé země pas s dostatečně dlouhou platností a také by nemělo být podceňováno cestovní pojištění, které cestovní kanceláře dnes  běžně nabízejí v rámci koupě zájezdu.“ doplňuje Viliam Sivek

ACK ČR důrazně upozorňuje klienty, aby si před letní sezonou zkontrolovali délku platnosti pasu. Například do Turecka se dostanou jen pokud bude jejich pas platný ještě nejméně 6 měsíců po návratu. To samé platí pro Egypt. Tam je navíc ještě nutné uhradit vízový poplatek, nově ve výše 25 USD. Vízum zprostředkuje cestovní kancelář nebo je obdržíte na letišti. Naopak Spojené Arabské Emiráty víza letos zrušily, a tak se nabídka zájezdů do nich, včetně last minute, rozšířila.
Děti musí cestovat do každé země s vlastním pasem a je nezbytné, aby si na fotografii bylo dítě podobné.

Jan Papež, místopředseda pro vztah s médii
mobil: 603 535 989
email: jan.papez@ackcr.cz/