Bude letošní rok opravdu tak ztrátový, jak se všude říká?

(3. listopadu 2009, veletrh MaDi) Podle nejnovějších údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem se v hromadných ubytovacích zařízeních od začátku roku do srpna 2009 ubytovalo 5 606 175 turistů (českých i zahraničních). To představuje meziroční pokles o 316 tis. hostů (- 5,3 %). Nejvýraznější pokles byl v jarních měsících (březen mínus 12 %).

V letních měsících se počet hostů v HUZ ustálil na obdobných hodnotách jako v minulém roce. Obdobný vývoj má také počet přenocování. Počet návštěvníků za prvních 7 měsíců celosvětově poklesl o 7 % a v Evropě o 8 % (zdroj UNWTO). Pokud srovnáme vývoj příjezdového cestovního ruchu s okolími státy, tak zjistíme, že skoro všechny země vykazují za 1. pololetí pokles počtu příjezdů (Rakousko -2,6%, Německo -4,8 %, Maďarsko -11,6 %, Polsko -9,2 %) (zdroj: TourMIS). V letních měsících se předpokládala stabilizace poptávky a v příštích měsících se očekává postupný nárůst.

Dovolená v Česku nezaznamenala významných ztrát. K dnešnímu dni můžeme konstatovat, že jsme asi na 95 procentech loňských tržeb. Zákazníci upřednostňovali levnější pobyty, prodloužené víkendy a svoji roli hraje nákup dovolené v režimu „FIRST“ (slevy za včasný nákup) a „LAST“ (doprodejové slevy).

Dle vyjádření hoteliérů ubylo nejvíce hostů z Německa, Anglie, Nizozemska, Japonska a USA. Většina ubytovacích zařízení zaznamenala pokles tržeb o 20 – 30 procent. S poklesem obsazenosti hotelů se snížila také průměrná cena. Pražští hoteliéři počítají s dalším propadem do konce roku na celkových 35 procent.  Toto platí zvláště o hl. m. Praze, které má v současné době více pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních než například Vídeň.

Průvodci zaznamenali v letošním roce mírný pokles turistů, zejména klesla návštěvnost z anglicky mluvících zemí. Zavedení Schengenského prostoru se projevilo zkrácením pobytu návštěvníků ze zemí s vízovou povinností, zejména z Ruska. Příčiny: - nepružná vízová politika ČR a výjezd turistů do sousedních států. Nepříznivě se projevilo přeřazení průvodců do volné živnosti, nárůstem neoprávněného podnikání a poklesem kvality průvodcovských služeb. V Praze se i letos zcela nepodařilo odstranit problémy se zastávkovými místy pro autobusy, kvalitou a počtem WC, prohlídky Pražského hradu ztěžovala neúměrná  opatření ke vstupu do sv. Víta.

O asociaci:

Asociace cestovních kanceláří České republiky je nejstarším profesním sdružením svého druhu v České republice. Od svého založení v roce 1990 se snaží o kultivaci a rozvoj podnikatelského prostředí v cestovním ruchu a o rozvoj odvětví jako takového. Jako své členy sdružuje nejen hlavní hráče na poli cestovního ruchu, ale také ty menší kvalitní cestovní kanceláře a cestovní agentury. Přidruženými členy jsou nejvýznamnější dodavatelé služeb pro cestovní ruch.

Kontakt:

Jan P A P E Ž – tiskový mluvčí    mobil : 603 535 989     e-mail : jan.papez@ackcr.cz