Asociace cestovních kanceláří ČR: Úbytek turistů v ČR dopadne na hotely i státní kasu

Může zkrachovat až 70 pražských hotelů
Jak ukazuje zpráva ČSÚ, v letošním 2. čtvrtletí pokračoval pokles počtu hostů v ČR i jejich přenocování - těch bylo nejméně ze všech druhých čtvrtletí od roku 2000. Množství zahraničních turistů se podle agentury Czech Tourism meziročně snížilo o 18 procent.

Prvenství si zachovali hosté z Německa, nejvyšší propad příjezdů i přenocování byl zaznamenán u turistů z Ruska. I ti, kteří do Česka přijedou, se však nebývale snaží šetřit.

Meziročně klesla o desetinu i obsazenost hotelů na téměř 51 procenta za pololetí.

Výrazné snížení obsazenosti hotelových pokojů zaznamenává i Praha, podle propočtů klesne jejich využití oproti loňsku na méně než polovinu. „Letošní sezóna je pro hoteliéry nejhorší za dvacet uplynulých let," konstatuje Viliam Sivek, majitel a generální ředitel největší tuzemské sítě hotelů EuroAgentur Hotels&Travel a.s. a současně předseda představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR. Předpovídá krach několika desítek, až sedmdesáti pražských hotelů v následujících měsících. Průměrná cena hotelového ubytování v Praze se v minulých mesících pohybovala na úrovni hotelových nákladů, což není podle lidí z oboru obchodně zdravé ani dlouhodobě udržitelné.

Přitom je skutečností, že kvalita ubytovacích služeb v Praze je jedna z nejkvalitnějších v Evropě. Podle Vladimíra Dolejše, generálního ředitele CK DC Service - jedné z nejznámějších incomingových společností se specializací na Prahu a další evropské metropole - „většina hotelů v Praze je nových, zrekonstruovaných, designově vyspělých. ,Vybydlené´ ubytovací kapacity, běžné v některých evropských metropolích, by v Praze neměly šanci," zdůrazňuje. To potvrzuje i celosvětové hodnocení mezinárodního hotelového portálu Hotel.info, jež bylo v minulých dnech vyhlášeno. Praha se zde mezi všemi světovými metropolemi co se týče poměru kvality a ceny ubytovacích kapacit umístila na výborném čtvrtém místě za Lisabonem, Berlínem a Tokiem přede všemi ostatními světovými metropolemi.

Situace v regionech není podle ACK ČR zdaleka tak katastrofální jako v Praze, kde zuří cenová válka, ale i když se vylepšil kurz koruny oproti loňsku, stále na to někteří zahraniční partneři vzpomínají a zdá se jim Česko drahé. Podle Petra Krče, generálního ředitele CK ATIS, poněkolikáté vyhodnocené jako nejlepší cestovní kancelář v domácím cestovním ruchu, „zahraniční touroperátoří neustále tlačí na ceny ve snaze doma něco prodat, nejhorší se v tomto smyslu jeví požadavky nizozemských CK, které např. požadovaly od tuzemského čtyřhvězdičkového hotelu ceny na osobu se snídaní za 8,- Euro na den.
V regionech také zaznamenávají snahu klientů o nákup maxima služeb za minimální ceny, tj. levné balíčky. Lidé z oboru konstatují, že současnou sezónu v mnoha regionech zachraňuje tuzemská klientela.

Útlum cestovního ruchu se výrazně promítne do příjmů Čeké republiky z příjezdové turistiky. Podle odhadů analytiků utratí zahraniční hosté letos v ČR o pětinu méně než loni, přičemž v roce 2008 činily devizové příimy z cestovního ruchu téměř 131 miliard Kč.