ACK pro zpřísnění legislativy

Solidarita s postiženými nás těší - projevují ji členové ACK. Pojištění pro případ úpadku je nezbytnou záchrannou sítí pro klienty. O čem se ale kupodivu nepíše, je fakt, že právě k takové situaci by vůbec nemuselo dojít, kdyby v České republice byla odpovídající legislativa. Jestliže někdo, ať už svými megalomanskými plány či z jakýchkoliv jiných důvodů, nezvládne hospodaření jedné cestovní kanceláře, neměl by mít možnost figurovat na čelném místě další nově založené cestovní kanceláře, kde by svůj scénář opakoval. Jako i-punkt k tomu působí prohlášení pana Václava Fischera, že on podnikání v cestovním ruchu rozhodně neopustí. Něco takového nevyřeší žádné apely na morálku ani etický kodex asociace cestovních kanceláří, která má sice velký význam - v ACK ho máme již od roku 1997, ale je závazný jen pro členy - a za jejich porušení hrozí maximálně vyloučení z Asociace. Podnikatelé typu Václava Fischera se ovšem zásadně do žádné asociace nehlásí. Neodsuzujeme nikoho, kdo měl prostě smůlu. Odsouzeníhodné je, když i po té, kdy musí být jasné, že dluhy není čím pokrýt, nabaluje další systémem „letadla" a láká důvěřivé klienty na nevídaně nízké ceny a na dárky.
ACK ČR tuto problematiku vnímala již dříve -

ACK ČR tuto problematiku vnímala již dříve - usilovala o takovou novelu zákona č.159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání v cestovním ruchu, která by řetězovému zakládání nových cestovních kanceláří ze strany zkrachovaných podnikatelů nedala šanci. Již v průběhu roku 2005 ACK na základě své iniciativy z roku 2004 navrhla a s odborem cestovního ruchu MMR zpracovala paragrafové znění novely. Bohužel, nebyla politická vůle k tomu něco takového přijmout - a výsledkem byla celkem bezzubá novela v roce 2006, která látala jen nejhorší díry v dosavadním znění zákona.

Asociace cestovních kanceláří proto počítá s tím, že své tehdejší návrhy předloží znovu. Apelujeme na legislativce, aby tentokrát našim návrhům věnovali zaslouženou pozornost a napomohli tak ochránit spotřebitele, pověst cestovních kanceláří - a konec konců i České republiky jako takové.

Jan Papež

Tiskový mluvčí ACK ČR