Jak se slaví Velikonoce v Řecku a na Kypru?

Tisk Email

Velikonoce (Pascha) jsou v pravoslavném Řecku a na Kypru nejdůležitějším svátkem roku, kterému předchází čtyřicetidenní půst. Po celý týden se každý večer konají mše trvající až do půlnoci.

Na Velký pátek (letos vychází na 3. květen) je z kostela symbolicky vynášeno Kristovo tělo pokryté tisíci květinami. Smuteční procesí prochází celou vesnicí nebo městem. Při půlnoční mši ze soboty na neděli farář zvěstuje, že Kristus vstal z mrtvých (Christos Anésti), na což se odpovídá Alithos Anésti (skutečně vstal z mrtvých). Lidé radostně tlučou do lavic, přejí si navzájem a ťukají špičkami načerveno obarvených vajec o sebe. Komu se vajíčko nerozbije, bude mít po celý rok štěstí. Vajíčka barví jen na červeno, jako symbol Kristovy krve, a to speciálním kořenem nazvaným rizari. O Velikonocích je většina Řeků a Kypřanů se svými rodinami.

Pro výpočet pravoslavných Velikonoc se používá Juliánský kalendář, proto se většinou konají v jiném období než je tomu v zemích s katolickou tradicí. Velikonocím předchází pohyblivý církevní svátek tzv. Čisté pondělí (Kathara Devatera, letos vychází na 18.3.), které zahajuje 40 dní předvelikonočního půstu (nesmí se jíst maso, sýry, ryby). Následuje svátek Ducha svatého (40 dní po Velikonocích, letos vychází na 24.6.). Na Kypru je tento den oslavován formou trhů konaných v každém městském přístavu.

Během Velikonoc musí všechno vypadat čistě a nově, takže ve všech domácnostech se uklízí a maluje. V malých restauracích rybáři splétají květinové držáky z palmových listů, které se po celkové úpravě podobají malým hnízdům vlaštovek posazených na tyčce.

A co Řekové a Kypřané na velikonoce připravují a jedí?

Ve čtvrtek začíná většina domácích hospodyněk s velikonočním pečením flaounes, což je druh sýrového koláče, který má svůj původ právě na Kypru. Skládá se z nastrouhaného sýru, vajíček a mátové náplně, který je vytvarován do trojúhelníkového a čtvercového tvaru. Koulouria jsou zase máslové koláčky z mléka, koření a s trochou cukru a Tyropites - bochníky s kousky přidaného sýru, které jsou vyválené v sezamových semínkách. Tradičním pokrmem na Velký pátek je Faki Xidati, což je octovo-čočková polévka. Traduje se totiž, že Kristus, když požádal o vodu na své cestě, dostal ocet místo vody.

V neděli ráno chodí většina lidí do kostela kolem 11 hodiny, hned poté jdou domů na slavnostní oběd, kde se jí jehněčí maso na rožni a polévka Majiritsu z jehněčích vnitřností. Samozřejmostí je také mazanec/buchta se zapečenými obarvenými vejci a další kulinářské speciality.

A nastává lidová veselice = všude je veselo, rušno a živo, popíjí se tsipouro, retsina a ouzo, hraje hudba, u které pak při dobrém jídle a pití sedí pohromadě i několik hodin… Řekové si umějí svátky vychutnat a upřímně se radovat. Zkrátka pozapomenou na starosti, každodenní problémy, odpustí si případné křivdy a hádky. Hodně tančí a zpívají, slaví setkání se svými blízkými a přáteli, chlubí se svými dětmi a jsou šťastní. Právě tyto chvíle pomáhají vytvářet a upevňovat tradiční řeckou velkou rodinnou pospolitost.

Letos tyto svátky připadají na:
18.3. "Čisté pondělí"
3.5. Velký pátek
6.5. Velikonoční pondělí
24.6. "Ducha svatého"

Zdroj: CK VTT

Hledání členů

Důležité upozornění: ACK ČR nesmí vstupovat do smluvního vztahu mezi zákazníkem a cestovní kanceláří. Ten se řídí uzavřenou smlouvou o zájezdu. V případě, že nejste spokojeni s postupem cestovní kanceláře, je nutné se obrátit na správní orgán.

Kontakt

ACK ČR
Lípová 15
120 44 Praha 2
Tel: 224 914 543
Fax: 224 914 674
E-mail: ackcr@ackcr.cz

 

Veletrhy

Přihlaste se na:

 Naše projekty:

ACK ČR- Pod křídly asociace

Hlavní mediální partneři: