TZ: ACK ČR vyzvala k podpoře IATA agentur

Praha, 26. ledna 2021. Specializované cestovní agentury na prodej letenek IATA by loňský rok z firemní historie nejraději vymazaly. Stejně tak by to s chutí udělaly všechny subjekty, které spadají do oblasti cestovního ruchu.

V polovině února 2020 uzavřela letecké spojení se světem Čína. Uzavírka celosvětového leteckého provozu vyvrcholila v polovině března. Od té doby se pracovníci letenkových agentur přeškolili na záchranáře a nyní převážnou část jejich práce zabírají refundace zrušených letů a komunikace se zklamanými klienty. Frekvence leteckých spojů se stále nachází na úrovni 10–15 % minulých let.

Meziroční pokles prodeje letenek (2019/2020)  činil dříve těžko představitelných 80,5%

IATA agentury reprezentují společnosti jako Air Marine, Asiana/Letuška.cz, Fly United, OK Tours, Student Agency a další.

Jedná se o společnosti, jejichž služby využívá nejen široká veřejnost, ale i firmy a státní instituce. „V korporátním prodeji jsme vázáni dlouhodobými smlouvami, z nichž vyplývají naše povinnost jako jsou non-stop linka, personální zajištění, řešení komplikací vzniklých na služebních i soukromých cestách atd. Mnozí z nás pracují pro státní instituce na základě přísných kritérií a svoje závazky plníme bez přestávky i v tomto těžkém období pandemie“, připomíná Josef Trejbal, předseda IATA sekce při ACK ČR.

Pomoci se jim zatím nedostalo a letenkové agentury jsou bez příjmů už téměř rok. ACK ČR vyzvala vládní představitele s konkrétním návrhem podpory tohoto významného segmentu cestovního ruchu, na který se v program COVID – CESTOVNÍ RUCH zapomnělo.

• V roce 2019 objem v ČR prodaných letenek přes specializované tzv. IATA agentury činil 8.3 miliardy Kč, to reprezentuje cca 922 222 kusů letenek
  • V roce 2020 objem v ČR prodaných letenek přes IATA agentury činil 1.6 miliardy Kč, to představuje cca 177 777 kusů letenek

Celkový rozdíl, pokles v počtu vystavených letenek činí 744 445 letenek a je rozložen mezi všechny IATA agentury.

Domníváme se, že pomoc státu podnikatelům by měla být spravedlivá a neměla by opominout některý z oborů, v tomto případě jeden z oborů českého cestovního ruchu. Přestože jsme malý, vysoce specializovaný obor, zaměstnání v něm našlo tisíc českých občanů a také náš  obor s ročními tržbami v řádu miliard korun ročně je důležitou součástí české ekonomiky“, uzavírá Trejbal.

VYPLATÍ SE VÁM ČLENSTVÍ V ACK ČR?
SPOČÍTEJTE SI TO!

Máte nějaké dotazy nebo zájem o členství?Napište nám na info@ackcr.cz

Chcete dostávat nabídky na semináře ACK ČR?
Napište nám na ackcr@ackcr.cz

Důležité upozornění: ACK ČR nesmí vstupovat do smluvního vztahu mezi zákazníkem a cestovní kanceláří. Ten se řídí uzavřenou smlouvou o zájezdu. V případě, že nejste spokojeni s postupem cestovní kanceláře, je nutné se obrátit na správní orgán.

Hlavní mediální partneři