Vietnam nabízí kromě mnoha dalších cestovatelských zážitků i ty gurmánské. Jako celá kultura Vietnamu je i místní kuchyně výrazně ovlivněna Čínou, ale za dlouhá staletí se přizpůsobila místním podmínkám a chutím. Oproti čínské kuchyni je méně mastná a díky snadnému přístupu k moři plná ryb a darů moře.
![]() |
Ve vietnamské kuchyni se nepoužívá taková škála koření jako například v Indii, základem je pepř a trochu čerstvé chilli papričky. Chuťové rozmanitosti se dosahuje díky nezbytným bylinkám a dochucujícím omáčkám. Nejčastěji to je sójová a chilli omáčka a samozřejmě i rybí omáčka (nejlepší se údajně vyrábí na ostrově Phu Quoc), do které si Vietnamci namáčejí oblíbené jarní závitky či kousky masa a mořských plodů.
Na žádné tabuli nechybí čerstvá nebo tepelně upravená zelenina, jako příloha slouží rýže nebo nudle. Především v centrální části Vietnamu se při vaření používá i ovoce, takže můžete ochutnat např. delikatesní rybu v omáčce s kousky ananasu.
Jako dezert se obvykle podává čerstvé ovoce. Kromě nám známého banánu, manga, ananasu a vodního melounu se ve Vietnamu setkáme i s dalšími druhy tropického ovoce - liči, rambutanem, dračím ovocem (dragon fruit, pitahaya, pitaja) nebo např. durianem (a jeho poněkud obtížným odérem) a mangostanem.
![]() |
Pokud se tedy vydáte do Vietnamu, můžete se určitě těšit i na mnohá gurmánská potěšení. Samozřejmě se asi setkáte také s něčím, co vám příliš nezachutná, ale tak je to s každou kuchyní.
A také podobně jako v Číně, i ve Vietnamu můžete potkat jídla (a nápoje) poněkud méně obvyklého původu - hady, štíry i pro nás těžko pochopitelné psy. Jestli se ale těmto experimentům bráníte, nemusíte se bát, že byste někde měli potíž najít "konformnější" formu pokrmu, vždy si je co vybrat.
Zdroj: China Tours
Ale konec psaní, fotky řeknou více:
Nejdřív odkud se to všechno bere:
Pak se to musí zpracovat a připravit:
A teď ty skvostné výsledky: